Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suolainen piirakka on keittiön moniottelija – katso parhaimmat piirakkareseptit

Suolaiset piirakat maistuvat iltapalalla, kahvipöydässä sekä juhlabuffetissa. Kinkkupiirakka ja pinaatti-fetapiirakka ovat takuuvarmoja klassikoita, porkkanarullapiiras on helppo mutta näyttävä ja gluteeniton lohipiirakka herkullisen ruokaisa.
Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 18.9.2023
|
Muokattu: 9.10.2023

Peltipiirakat

Pellillinen suolaista piirakkaa pelastaa monessa tilanteessa. Piirakkapellillisen voi leikata pieniksi cocktailpaloiksi monilukuista juhlaväkeä varten ja siitä voi tarjota ruokaisan lounaspalan useammalle henkilölle. Pellillisestä herkullista piirakkaa riittää pienemmässä perheessä iltapalan lisäksi myös seuraavan päivän lounaalle.

Ahkera leipoja tekee peltipiirakkaan rahkavoitaikinan itse, mutta pakastealtaasta löytyvät isot lehti- ja voitaikinat auttavat oikaisemaan. Piirakat ovat parhaimmillaan jonkin verran jäähtyneinä, kun täyte on hieman tiivistynyt ja vetäytynyt.

Perinteinen peltipiirakka taikinakuorella on nostalginen herkku. Täytteissä voi luottaa perinteisesti jauhelihaan ja kaaliin tai muuttaa makumaailmaa eksoottisempaan suuntaan maustamalla täytteen fetalla, käyttämällä karitsan jauhelihaa tai tex mexistä tuttuja raaka-aineita.

Suolaisten piirakoiden täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Kaikkien rakastamat kinkku- ja lohipiirakat ovat aina varma valinta, mutta vuohenjuustoa ja tomaatteja sisältävä kaurainen piirakka on kokeilemisen arvoinen.

Piirakkapohjassa voi käyttää kaurahiutaleita tuomaan rakennetta, pohjan voi tehdä hiivataikinaan pizzan tapaan tai käyttää isoa lehti- tai voitaikinalevyä.

Piirakat kasvis- ja juustotäytteellä

Parsapiirakat

Parsakaali, varsiparsakaali eli broccolini ja tankoparsa ovat suosittuja kasvispiirakoiden täytteissä. Niissä on miellyttävä, mieto ja hieman makea maku. Parsa toimii piirakoissa yksinään, mutta siihen on myös helppo yhdistää muita makuja.

Juustopiirakat

Erilaiset juustot tekevät suolaisista piirakoista herkullisia. Kasvispiirakoiden täytteissä on usein juustoraastetta, ja muun muassa voimakkaan makuinen emmental toimii piirakoissa todella hyvin.

Feta ja salaattijuusto tuovat piirakoihin reilusti makua ja ne sopivat monenlaisten kasvisten seuraksi. Vuohenjuusto on piirakoissa usein hyvin hallitseva maku ja se kannatta yhdistää esimerkiksi tomaatin ja yrttien kanssa. Mikäli piirakkaan ei kaipaa juustolta vahvaa makua, kannattaa kokeilla tuorejuustoja tai ricottaa.

Muut kasvispiirakat

Suolaiset piirakat ovat mitä monipuolisin ruokalaji, ja täytteeksi kelpaavat lähes mitkä tahansa kasvikset. Edullisia piirakoita saa tehtyä sipuleista ja perunoista, porkkanoista sekä tomaateista. Yksinkertaisuus toimii ja kasvisten maut pääsevät parhaiten esille, kun piirakan täytteenä ei ole liian montaa erilaista kasvista.

Piirakat lihatäytteellä

Suolainen ja rapeaksi paistettu pekoni tekee monesta ruoasta hetkessä hieman maistuvampaa. Erilaiset suolaiset piirakat, joissa kasvikset ovat pääosassa, saavat pekonista helposti ja edullisesti loistavan makulisän. Lisäksi rapeaksi paistettu pekonimuru tuo piirakoiden täytteeseen herkullista rakennetta.

Kinkkupiirakka on klassikko, joka maistuu lähes jokaiselle. Yksinkertaisimmillaan se onnistuu valmiista piirakkapohjasta, pakastesipulikuutioista, kinkkusuikaleista ja juustoraasteesta. Paprikalla piirakkaan saa väriä.

Kinkun lisäksi jauhelihapiirakka ja poropiirakka ovat monen suosikkeja. Kokeile jauhelihapiirakkaa kreikkalaisittain tai tee piirakka poronkäristyslihasta.

Kalapiirakat

Kylmä- tai lämminsavulohella tai graavikalalla täytetty piirakka on juhlava tarjottava. Kalaa ei tarvita piirakan täytteeksi kovinkaan paljon, että siitä jo saa reilusti makua. Tee lohipiirakka arkisemmin tavalliseen pyöreään vuokaan tai kokeile loppuvuoden juhliin sopivaa kranssin muotoista piirakkaa tai venäläisen keittiön klassikkoa eli lohen lisäksi riisillä ja kananmunilla täytettyä kulibiakia.

Pitkään kaapissa säilyvistä kalasäilykkeistä saa herkullisen suolaisen piirakan nopeasti. Tonnikala, savumuikut, sardellit tai anjovikset sekä uudemmat villikalasäilykkeet antavat piirakkaan reilusti makua pienellä vaivalla.

Nämä kalapiirakat eivät kaipaa välttämättä muuta kuin sipulia tai kalan kanssa hienosti sointuvaa fenkolia täytteeseensä.

Gluteenittomat suolaiset piirakat

Gluteenittomassa suolaisessa piirakassa pohjan onnistuminen on avain onneen. Gluteeniton piirakkapohja onnistuu niin gluteenittomasta jauhoseoksesta kuin tattarijauhoistakin. Murean tattaripohjan ohje on lohipiirakan yhteydessä.

Mikäli pohjan onnistuminen mietityttää, kannattaa kokeilla pohjatonta piirakkaa. Siinä piirakkapohjan korvaa kananmunan valkuaisista, maitorahkasta ja perunajauhoista tehty massa.

Lisää piirakkareseptejä