Mikä keitto on sinun suosikkisi? Kermainen lohikeitto, perinteinen hernekeitto, mausteinen linssikeitto vai kenties siskonmakkarakeitto? Ehkä rakastat samettista kasvissosekeittoa tai vauhdilla valmistuvaa jauhelihakeittoa? Näillä ohjeilla kokkaat suosikkikeittoasi tai löydät uusia lemppareita.
Keittojen top 10
- Saisiko olla lohikeittoa? Kermainen lohikeitto lämmittää ihanasti. Maailman paras kermainen lohikeitto
- Kokkaa siskonmakkarakeittoa uudella vivahteella. Tomaattinen siskonmakkarakeitto
- Kanakeitto parantaa flunssan, väitetään. Nälkä tällä pikaisesti valmistuvalla kanakeitolla ainakin lähtee. Vartissa valmis kanakeitto
- Kun ei keksi mitä kokkaisi, on kasvissosekeitto varma valinta. Arjen pelastava kasvissosekeitto
- Kaipaatko lempeän lämmittävää keittoa? Testaa tätä! Kookos-kanakeitto
- Jauhelihakeitto valmistuu näppärästi ja sulatejuusto antaa sille ruokaisuutta. Jauhelihakeitto sulatejuustolla
- Borssikeitolla on omat vannoutuneet rakastajansa. Kokeile tätä reseptiä ja olet pian yksi heistä! Taivaallinen borssikeitto
- Testaa tätä ihanan pehmeää ja miedosti makeaa keittoa. Sametinpehmeä bataattikeitto
- Kun ruoka pitää saada pikana pöytään, valmista tätä lihakeittoa. Nopeaakin nopeampi lihakeitto
- Onko hernekeitto herkkuasi? Tällä ohjeella onnistut. Perinteinen hernekeitto
Uudet ideat keittoihin – kokeilitko jo näitä?
Liemessä sen salaisuus! Näin teet maukkainta keittoa
Maukkaimman keiton salaisuus on tietenkin liemi. Siinä pitää olla riittävästi makua ja sopivasti suolaa, mutta miten keiton liemestä saa aidosti maistuvaa?
Perusasiat kuntoon
Keiton maustaminen lähtee perusasioista. Liemikuutio maustaa keiton kuin keiton. Hifistelijä voi keittää liemenkin itse. Erilaiset pippurit sekä laakerinlehti tuovat sopan liemeen makua. Muista myös suola - mutta lisää sitä varoen ja maistele välillä.
Lisää hiukan happoa
Tiraus sitruunaa tai muuta happoa tekee aina hyvää. Hapokkuutta voi lisätä keittoliemeen vaikka lusikallisella tomaattisosetta tai tilkalla valkoviiniä. Sitruunan sijasta voi kokeilla muita sitruksia. Kokeile vaikka limeä kanakeittoon.
Tahnat täydentävät
Makua voi lisätä keiton liemeen myös erilaisilla tahnoilla. Esimerkiksi pestot, currytahnat ja tahini sopivat. Pari tippaa tabascoa tai srirachaa antaa potkua, jos olet tulisemman sopan ystävä.
Kaikki irti kasviksista
Keiton liemessä voi myös uittaa chilipalkoa, ja ottaa sen pois ennen tarjoilua, jos et halua paloitella chiliä liemeen.
Kasviskeittojen makua syventävät ja täyteläistävät erilaiset umamiset raaka-aineet, kuten tomaatti ja sienet.
Juureksia voi paahtaa uunissa tai paistaa pannulla ennen sopaksi surauttamista. Kokeile vaikka tätä kasvissosekeittoa.
Ytyä yrteistä
Monilla yrteillä saa liemiin raikkautta. Klassikkoyrtti on tietenkin lipstikka, joka onkin liemikuution alkuperäinen mauste. Rosmariinilla ja katajanmarjoilla tuot keittoon metsäistä aromia.
Maltilla saat maistuvinta
Jos aikaa on, anna sopan tekeytyä. Kun maut tasaantuvat ja imeytyvät sopan sattumiin, on lopputuloksena herkkua. Kannattaakin keitellä keittoa aina iso annos, seuraavana päivänä syötynä se on entistäkin parempaa.