Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tee tilaa jääkaappiin – vinkit helposti kaappiin jäävien purkkien hyötykäyttöön

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 23.6.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Vaikka kastikkeet, tahnat ja hillot säilyvät hyvin, ne vievät melkoisesti tilaa jääkaapissa. On myös harmi, jos tuote kuitenkin ehtii mennä vanhaksi unohtuessaan jääkaapin perälle. Tartu siis jämäpurkkiin, ja hävitä se parhaalla mahdollisella tavalla – syömällä.

1. Pesto

Sivele pestoa grillattavan lihan pintaan (karitsa, nauta, possu, broileri) tai sekoita suolaisen piirakan täytteeseen.

Levitä pestoa rullattavien sämpylöiden tai minuuttipihvien täytteeksi tai mausta sillä minestrone- tai kalakeitto.

Nopea dippikastike syntyy pestolla maustetusta kermaviilistä tai ranskankermasta.

2. Currytahnat

Lisää maustetahnaa linssi-, broileri- ja katkarapukeittoon, pyttipannuun, intialaisiin kasviscurryihin ja thaimaalaisiin nuudeliruokiin.

Monia mausteita sisältävä currytahna maustaa näppärästi myös erilaiset kookosmaitopohjaiset kastikkeet.

3. Chilikastikkeet

Tee itämaisia nuudeli- ja vokkiruokia, joihin chili kuuluu mausteeksi luonnostaan.

Sekoita chilikastiketta omena- tai appelsiinihilloon ja sivele sillä uunilohifilee. Mausta chilikastikkeella liha- ja kalamureketaikina, perunasose, kasvispyttipannu, sosekeitto tai munakas.

Käytä salaattikastikkeeseen, tofun marinoimisen ja grillatun ananaksen sivelyyn.

4. Tahini

Seesaminsiemenistä tehty tahini sopii salaatinkastikkeeseen, munakoisotahnaan (baba ganoush), kasvispyttipannuun, leivän levitteeksi, kasvispyöryköiden kastikkeeksi ja voileipäkakun täytteeksi.

Sekoita tahinista, sitruunamehusta, suolapähkinöistä ja korianterista maukas täyte uuniperunoille tai -bataateille.

5. Hillot

Sekoita hillon joukkoon raikastukseksi tuoreita tai pakastettuja marjoja ja tarjoa paahtoleivän, lettujen, vohveleiden, puuron tai jogurtin kanssa.

Puolukkainen hilloseos maistuu ihanalta poronkäristyksen ja riistaruokien lisänä.

Makeuta hillonokareella smoothiet jälkiruoaksi. Kaavi hillopurkin pohjat mehevöittämään pullavanukasta, täytekakkua, kääretorttua ja marja- tai rahkapiirakkaa tai antamaan lihapataan ja -kastikkeeseen makua ja makeutta.

6. Oliivit

Tee kivettömistä oliiveista ihanaa tapenade-levitettä tai marinoi niitä tapastyyliin alkupalalautaselle.

Pilko oliiveja jauhelihakastikkeeseen, nizzansalaattiin, sipuli-anjovispiirakkaan, pizzaan ja suolaisiin muffineihin tai sämpylöihin.

7. Kalakastike

Oikaise caesarsalaatin kastikkeen teossa ja käytä sen maustamiseen loraus kalakastiketta anjoviksen sijaan.

Pirskottele kastiketta myös kylmäsavulohipastakastikkeeseen tai sekoita siitä ja thaimausteista hyvät aromit maustevoihin, joka aateloi grillatun broilerin, paistetun kalan tai pihvin.

Kalakastikkeella maustat myös äyriäisvokit ja katkarapunuudelit.

8. Guacamole

Sipaise taco- tai tortillaillasta jääneet guacamolen rippeet voileivän levitteeksi, käytä hampurilaisen ja grillatun porsaan- tai broileripihvin kastikkeena. Avokadotahna sopii myös uunilohen ja katkarapusalaatin tai -leivän kastikkeeksi.

9. Silli

Silli rakastaa perunaa. Yhdistä makuparit ruokaisaan salaattiin tai työnnä cocktailtikkuun sillipala sekä puolikas keitetty peruna ja pursota päälle majoneesinokare.

Käytä silliä janssoninkiusaukseen anjoviksen sijaan. Silliä voit silputa monikäyttöiseen kaviaariin, joka maistuu vaikkapa uuniperunan tai keitetyn kananmunanpuolikkaan täytteenä.

Klassinen silli-sipuli-kananmunavoileipä tekee kauppansa sunnuntaibrunssilla.

10. Halva

Halva on seesaminsiemenistä tehty makeinen, jota napostellaan kahvin kanssa herkutteluhetkinä. Murustele halvaa myös suklaakakun täytteeseen, vaniljakastikkeeseen tai jäädykkeeseen ja jäätelön sekaan.

Katso ideat arkiruokiin