Tee tilaa jääkaappiin – vinkit helposti kaappiin jäävien purkkien hyötykäyttöön

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 23.6.2020
|
Muokattu: 30.1.2025
Vaikka kastikkeet, tahnat ja hillot säilyvät hyvin, ne vievät melkoisesti tilaa jääkaapissa. On myös harmi, jos tuote kuitenkin ehtii mennä vanhaksi unohtuessaan jääkaapin perälle. Tartu siis jämäpurkkiin, ja hävitä se parhaalla mahdollisella tavalla – syömällä.

1. Pesto

Sivele pestoa grillattavan lihan pintaan (karitsa, nauta, possu, broileri) tai sekoita suolaisen piirakan täytteeseen.

Levitä pestoa rullattavien sämpylöiden tai minuuttipihvien täytteeksi tai mausta sillä minestrone- tai kalakeitto.

Nopea dippikastike syntyy pestolla maustetusta kermaviilistä tai ranskankermasta.

Broileria pestokastikkeessa eli kana pesto

Broileria pestokastikkeessa

arrow-right
Pesto-broilerilasagne

Pesto-broilerilasagne

arrow-right
Pesto-ranskankermadippi

Pesto-ranskankermadippi

arrow-right
Pestomarinoidut makkara-halloumivartaat

Pestomarinoidut makkara-halloumivartaat

arrow-right

2. Currytahnat

Lisää maustetahnaa linssi-, broileri- ja katkarapukeittoon, pyttipannuun, intialaisiin kasviscurryihin ja thaimaalaisiin nuudeliruokiin.

Monia mausteita sisältävä currytahna maustaa näppärästi myös erilaiset kookosmaitopohjaiset kastikkeet.

Kukkakaalicurry

Kukkakaalicurry

arrow-right
Sitruunainen kana-nuudelikeitto

Sitruunainen kana-nuudelikeitto

arrow-right
Kookos-katkarapukeitto

Kookos-katkarapukeitto

arrow-right
Kasvis-nuudelivokki

Kasvis-nuudeliwokki

arrow-right

3. Chilikastikkeet

Tee itämaisia nuudeli- ja vokkiruokia, joihin chili kuuluu mausteeksi luonnostaan.

Sekoita chilikastiketta omena- tai appelsiinihilloon ja sivele sillä uunilohifilee. Mausta chilikastikkeella liha- ja kalamureketaikina, perunasose, kasvispyttipannu, sosekeitto tai munakas.

Käytä salaattikastikkeeseen, tofun marinoimisen ja grillatun ananaksen sivelyyn.

Helppo kanawokki

Helppo kanawokki

arrow-right
Lihamureke viipaleiksi leikattuna leikkuulaudalla. Vierellä paahdettuja punasipuleja. Kaksi lautasta, joilla viipale mureketta, paahdettuja sipuleja ja perunasosetta. Lautasten välissä haarukka ja veitsi.

Täydellinen lihamureke

arrow-right
Puutarhurin sileä soppa

Puutarhurin sileä soppa

arrow-right
Broileripyttipannu

Broileripyttipannu

arrow-right

4. Tahini

Seesaminsiemenistä tehty tahini sopii salaatinkastikkeeseen, munakoisotahnaan (baba ganoush), kasvispyttipannuun, leivän levitteeksi, kasvispyöryköiden kastikkeeksi ja voileipäkakun täytteeksi.

Sekoita tahinista, sitruunamehusta, suolapähkinöistä ja korianterista maukas täyte uuniperunoille tai -bataateille.

Maukkaat kasvispyörykät

Maukkaat kasvispyörykät

arrow-right
Kaurakedon peltileipä

Kaurakedon peltileipä

arrow-right
Uuniperunat lohimurulla

Uuniperunat lohimurulla

arrow-right
Baba ganoush -munakoisotahna

Baba ganoush -munakoisotahna

arrow-right

5. Hillot

Sekoita hillon joukkoon raikastukseksi tuoreita tai pakastettuja marjoja ja tarjoa paahtoleivän, lettujen, vohveleiden, puuron tai jogurtin kanssa.

Puolukkainen hilloseos maistuu ihanalta poronkäristyksen ja riistaruokien lisänä.

Makeuta hillonokareella smoothiet jälkiruoaksi. Kaavi hillopurkin pohjat mehevöittämään pullavanukasta, täytekakkua, kääretorttua ja marja- tai rahkapiirakkaa tai antamaan lihapataan ja -kastikkeeseen makua ja makeutta.

Riistakäristys, perunamuusia ja puolukoita

Riistakäristys

arrow-right
Kaura-marjasmoothie

Kaura-marjasmoothie

arrow-right
Rapeat vohvelit, marjoja ja hilloa

Rapeat vohvelit

arrow-right
Pullavanukas

Pullavanukas

arrow-right

6. Oliivit

Tee kivettömistä oliiveista ihanaa tapenade-levitettä tai marinoi niitä tapastyyliin alkupalalautaselle.

Pilko oliiveja jauhelihakastikkeeseen, nizzansalaattiin, sipuli-anjovispiirakkaan, pizzaan ja suolaisiin muffineihin tai sämpylöihin.

Tapenade-tomaattibruschettat

Tapenade-tomaattibruschettat

arrow-right
Juustoinen jauhelihakastike

Juustoinen jauhelihakastike

arrow-right
Puutarhurin särkisalaatti

Puutarhurin särkisalaatti

arrow-right
Kaura-nyhtösämpylät

Kaura-nyhtösämpylät

arrow-right

7. Kalakastike

Oikaise caesarsalaatin kastikkeen teossa ja käytä sen maustamiseen loraus kalakastiketta anjoviksen sijaan.

Pirskottele kastiketta myös kylmäsavulohipastakastikkeeseen tai sekoita siitä ja thaimausteista hyvät aromit maustevoihin, joka aateloi grillatun broilerin, paistetun kalan tai pihvin.

Kalakastikkeella maustat myös äyriäisvokit ja katkarapunuudelit.

Savumuikku-caesarsalaatti

Savumuikku-caesarsalaatti

arrow-right
Kylmäsavulohipasta

Kylmäsavulohipasta

arrow-right
???

Supernopea katkarapu-nuudeliwokki

arrow-right
Tomahawk-pihvi Amerikan malliin

Tomahawk-pihvi Amerikan malliin

arrow-right

8. Guacamole

Sipaise taco- tai tortillaillasta jääneet guacamolen rippeet voileivän levitteeksi, käytä hampurilaisen ja grillatun porsaan- tai broileripihvin kastikkeena. Avokadotahna sopii myös uunilohen ja katkarapusalaatin tai -leivän kastikkeeksi.

Aito hampurilainen

Aito hampurilainen

arrow-right
Rapea uunilohi ja appelsiiniuunijuurekset

Rapea uunilohi ja appelsiiniuunijuurekset

arrow-right
Broilerimurekepihvit ja ruohosipulikastike

Broilerimurekepihvit ja ruohosipulikastike

arrow-right
Rapeakuorinen ruisleipä

Rapeakuorinen ruisleipä

arrow-right

9. Silli

Silli rakastaa perunaa. Yhdistä makuparit ruokaisaan salaattiin tai työnnä cocktailtikkuun sillipala sekä puolikas keitetty peruna ja pursota päälle majoneesinokare.

Käytä silliä janssoninkiusaukseen anjoviksen sijaan. Silliä voit silputa monikäyttöiseen kaviaariin, joka maistuu vaikkapa uuniperunan tai keitetyn kananmunanpuolikkaan täytteenä.

Klassinen silli-sipuli-kananmunavoileipä tekee kauppansa sunnuntaibrunssilla.

Sillikaviaari

Sillikaviaari

arrow-right
Janssoninkiusaus metallisessa uunivuoassa. Vuoassa tarjoilulusikka ja vuoan alla sininen liina. Kuvan laidoilla lautasia, joista yhdellä annos kiusausta.

Janssoninkiusaus

arrow-right
Sitruunaiset hyrskypotut

Sitruunaiset hölskypotut eli hyrskypotut

arrow-right
Perinteistä perunasalaattia kulhossa, jonka alla mustavalkoinen liina. Vieressä turkoosi lautanen, jonka päällä lusikka.

Perinteinen perunasalaatti

arrow-right

10. Halva

Halva on seesaminsiemenistä tehty makeinen, jota napostellaan kahvin kanssa herkutteluhetkinä. Murustele halvaa myös suklaakakun täytteeseen, vaniljakastikkeeseen tai jäädykkeeseen ja jäätelön sekaan.

Perinteinen vaniljakastike

Perinteinen vaniljakastike

arrow-right
Appelsiini-pähkinäjäädyke ja mangokastike

Appelsiini-pähkinäjäädyke ja mangokastike

arrow-right
Superhelppo kotijäätelö

Superhelppo kotijäätelö

arrow-right
Kolme suklaakakkupalaa kakkulautasilla, kaksi lusikkaa ja vaaleanpunaisia neilikoita pöydän päällä.

Suussa sulava suklaakakku

arrow-right

Katso ideat arkiruokiin